1986 | Tsjernobyl | In Europa (2007/2008)

Thanks! Share it with your friends!

You disliked this video. Thanks for the feedback!

Added by MiAmigo
163 Views
In 1986 vloog een deel van de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl de lucht in. Grote radioactieve wolken trokken over heel Europa. De autoriteiten probeerden de ramp dagenlang voor de buitenwereld en de eigen bevolking verborgen te houden. Het ongeluk zou het einde van de vermolmde en verstarde Sovjet-Unie inluiden.

Vasili, de man van Ludmila Litvinjenko, was een van de brandweermannen die direct na de ramp de brand probeerde te blussen. 17 dagen later overleed hij in een ziekenhuis in Moskou. Zijn lichaam viel letterlijk uit elkaar. Zijn vrouw Ludmila was zwanger toen, de baby zou het niet overleven.

Naast de nieuwe serie In Europa publiceren we ook video's aan de hand van de oude serie uit 2007/2008. Abonneer je op dit kanaal om niks van In Europa te missen.

De VPRO trekt samen met schrijver en historicus Geert Mak opnieuw door Europa en de Europese geschiedenis. De nieuwe serie pakt de draad op waar de vorige eindigde: in 1999. Het optimisme tijdens de eeuwwisseling maakte plaats voor angst en verwarring na de aanslagen op de Twin Towers, de kredietcrisis, een toenemende stroom vluchtelingen en een steeds slechtere relatie met Rusland. Maar kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?

Elke aflevering begint met een gebeurtenis die Geert Mak als een keerpunt in de hedendaagse geschiedenis beschouwt, terwijl op het moment niemand dat nog in de gaten had. Dat besef kwam pas veel later. De serie 'In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt' laat ooggetuigen aan het woord die zonder dat ze het doorhadden middenin een belangrijke historische gebeurtenis belandden.

In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt is een serie met Geert Mak van Stefanie de Brouwer en Roel van Broekhoven.

Meer over In Europa https://www.vpro.nl/ineuropa
Wil je aan de slag met In Europa in de klas, kijk op: https://www.vpro.nl/programmas/in-europa/lees/artikelen/in-Europa-in-de-klas.html

#ineuropa #geertmak #vpro
Category
Dolly Parton
Commenting disabled.